Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]кадър 7/8 твОчертава се утре да подпишем

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgкадър 7/8 твОчертава се утре да подпишем
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК: Няма да допуснем да има хора, които искат, а не могат да гласуват

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

кадър 7/8 тв

Очертава се на следващия ден да подпишем контракт за софтуера, което е най-важното за подготовката за машинното гласоподаване, тъй като без подобен контракт ние няма да можем да използваме и наличните машини. 

Това разяснява в ефира на 7/8 тв представителят на ЦИК Цветозар Томов.

Потресаващо висока е цената, която компанията разгласи за логистика и трансформация на машините за гласоподаване. Може иб се изкуши от привилегированата си позиция при контактите си. А ЦИК за всяка друга опция има потребност от повече време. Ще се въздържа да давам квалификации, само че мисля, че известна степен компанията не е очаквала опозиция от ЦИК без значение от цената, уточни той.

Отделно ЦИК договаря с производител за закупуване на спомагателни машини и там нещата вървят към скорошно привършване на договорката, добави той.

Няма да допуснем да има хора, които желаят да гласоподават, а да нямат опция да го създадат, безапелационен е Томов. 

Надявам се, че посредством машинното гласоподаване ще се ограничи купения избор. По принцип не считам, че следения избор може да бъде решен единствено с технологии. Но мисля, че отработените схеми за машинация, отработени при хартиения избор, няма по какъв начин да проработят на тези избори. Или най-малко няма да могат да работят със същата успеваемост, уточни той.

Трудничко ще е да се манипулират хората като им се споделя по какъв начин да гласоподават, добави той.

Най-малкото гласоподавателят би трябвало да може да прочете надписите, уточни Томов.

Не е по този начин просто да се хакнат машините, защото те не са вързани с интернет и имат доста отбрани. Така че шансът това да се случи на тези избори е пренебрежимо невисок, разяснява той.

Вбъдеще това би могло да се случи, тъй като към този момент се е случвало в други страни, само че тук е мястото на правоохранителните органи, счита Томов.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР